Wat is snelladen?
Ons elektriciteitsnetwerk levert wisselstroom aan zijn gebruikers, maar de batterij van een elektrisch voertuig levert gelijkstroom. Om elektriciteit van het ‘net’ om te zetten naar je batterij heb je een omvormer nodig. Die neemt de taak op zich om de wisselstroom om te zetten in gelijkstroom.
Een elektrisch voertuig heeft normaal gezien zo’n omvormer aan boord. Daar wordt hij meestal ‘lader’ genoemd. Mijn tesla bijvoorbeeld heeft verschillende laders aan boord en kan een vermogen van 22 kW wisselstroom omzetten naar gelijkstroom.
Maar als je die laders nu eens uit de auto haalt en ze in een laadstation stopt kan je dus rechtstreeks op je batterij opladen. Dit wordt ook wel DC-laden genoemd, of snelladen. De omvorming gebeurt in het laadstation en de huidige snelladers op de markt halen ongeveer 50 kW. Ongeveer 2 keer het vermogen dat mijn onboard laders in de Tesla aankunnen.
Voor- en nadelen van snelladen
Het grote voordeel van snelladen is uiteraard de snelheid. In een half uur tijd worden auto’s als Nissan Leaf, VW E-Golf weer bijgeladen om weer ruim 100 km verder te kunnen rijden. Een Tesla kan je in 2 uur tijd weer volledig opladen.
Snelladers in combinatie met kleinere laders in de auto kunnen ook gewicht en plaats in de auto besparen. Zo kun je thuis gewoon aan de wisselstroom laadpaal hangen aan een beperkt vermogen, en onderweg snelladen.
Een nadeel van snelladers is dat ze bij kleine batterijen wat roofbouw zouden kunnen plegen. Door met bijna 2C (2x de capaciteit van de batterij in 1u) op te laden zal de capaciteit van de batterij sneller achteruitgaan. Dus hoe groter de batterij, hoe sneller je kan laden.
Snellaad standaarden
- CHAdeMO : CHAdeMO wordt gebruikt door modellen van Nissan, Mitsubishi, Citroën, Kia. Ook voor een Tesla kan je een CHAdeMO adapter bestellen zodat je aan deze laadstations kan opladen
- CCS Combo (Combined Charging System) : De plug ziet eruit als een normale Type 2 stekker, met onderaan 2 extra aansluitingen voor het DC laden. Hij wordt ondersteund door 7 auto producenten (Audi, BMW, Daimler, Ford, General Motors, Porsche en Volkswagen).
- Tesla Superchargers: De Tesla Supercharger werd speciaal door Tesla ontwikkeld om aan nog hogere snelheden op te laden. Omdat Tesla’s grotere batterijen hebben dan andere elektrische voertuigen, volstaan de 50 kW laders die nu op de markt zijn hier niet voor. Tesla gebruikt in Europa een aangepaste Type 2 plug en kan via zijn Superchargers een vermogen van 120kW leveren. Daarmee heb je in 40 minuten, 80% van je batterij bijgevuld, en kan je dus weer voor ruim 200 km de baan op. Het gebruik van de Tesla Superchargers wordt trouwens bij aankoop van de wagen mee aangekocht. Zo kan je gedurende de levensduur van de auto, helemaal gratis opladen aan de Tesla Superchargers.
Infrastructuur in België
Een kaart met overzicht van snelladers in België kan je hier vinden (activeer de filter High Power stations).
Op dit moment zijn er een 3 tal aanbieders van snellaad infrastructuur:
- Greenspot netwerk van Vitaemobility : zij leggen de nadruk op snelladen en hebben op dit moment 4 snelladers in bedrijf. Ze mikken op een netwerk met circa 50 locaties. Hun snellaadpunten ondersteunen zowel CHAdeMO als CCS Combo. Voorlopig moet je nog wel een RFID kaart voor hun netwerk aanvragen, aangezien hun netwerk nog niet opengesteld is voor laadpassen van andere providers. Maar ook daar wordt aan gedacht.
- Total Plug to Drive: was 1 van de eersten in België om op de kar van het elektrische rijden te springen. Ze bieden enkele CHAdeMO snelladers aan rond Brussel en één in Namen. Ik heb zelf hun CHAdeMO laders proberen te testen en stuitte hierbij op verschillende problemen. De infrastructuur is slecht onderhouden en het grote deel van de CHAdeMO laders is buiten gebruik, of weigert dienst met mijn CHAdeMO adapter. Dit terwijl ik op andere laders wel zonder problemen CHAdeMO kon laden. Maar Total is hier bewust van en heeft beloofd dit op te volgen.
- The Plugin Company heeft ook enkele snelladers bij klanten staan die publiek toegankelijk zijn. Voorbeeld hiervan is D’Ieteren Contact Center in Kortenberg. Hier heb ik zelf met mijn Plugin Company kaart de CHAdeMO lader kunnen gebruiken.
- Nissan Dealers. Nissan is een pionier op het vlak van elektrisch rijden. En sommige dealers hebben daarom dus ook een CHAdeMO snellader staan. Die kan soms ook door niet Nissan rijders gebruikt worden, maar je hangt af van de goodwill van de dealers en hun openingsuren.
Op dit moment is het in België nog moeilijk om in een wagen met kleiner bereik (<150 km) onbezorgd te dagtrippen. Je moet nog heel wat plannen om onderweg bij te laden en laden op de bestemming is ook nog niet ingeburgerd. Het gemiddelde pretpark of dierenpark biedt op hun parkings nog geen laadinfrastructuur aan. Hopelijk komt er in België snel een initiatief zoals Fastned in Nederland, die volop bezig zijn met het uitrollen van een netwerk van snelladers. Zo hoeven we in de toekomst toch niet om te rijden om onderweg te kunnen bijladen.