Ondertussen rij ik al 9 maanden elektrisch rond, dus toch weer wat ervaringen rijker.
Range Anxiety : een overroepen angst
Eén van de grootste struikelblokken voor mensen om elektrisch te gaan rijden is Range anxiety, oftewel de angst om zonder elektriciteit te vallen.
Wat doe je als je dreigt zonder elektriciteit te vallen? Hetzelfde als wat je doet als je met een benzine of dieselwagen onderweg bent. Je energievoorraad terug op peil brengen.
Je kan dit op verschillende manieren doen :
- Via een stopcontact :Een stopcontact is waarschijnlijk makkelijker te vinden dan een benzinestation. Je kan bij iemand thuis opladen en ongeveer 13 – 16 km/u bijladen. Dat klinkt niet overdreven veel, maar misschien brengen die extra kilometers je wel naar één van de volgende oplossingen
- Een krachtstroom aansluiting : Krachtstroomaansluitingen zijn bij bedrijven dikwijls te vinden. Ze laden er soms hun elektrische vorkheftrucks aan op, of er zijn zwaardere machine’s op aangesloten. Aan een krachtstroomaansluiting (3 fase – 32A) kan je in combinatie met een Dual Charger en mobiel laadstation aan een snelheid van 100 km/u opladen (22 kW). Aan een 3 fase – 16A aansluiting kan je tot 50 km/u (11 kW) gaan. Sommige bedrijven zullen misschien wat weigerachtig staan tegenover iemand die komt aanbellen of hij even mag opladen, maar een kleine demo van een Tesla kan deuren openen.
- Publieke/Privé laadstations : zijn niet overal even druk bezaaid. Hier kan je met een Type 2 kabel, je Tesla opladen. De laadsnelheid hangt af van de laadpaal en je wagen. Sommigen leveren 3kW, andere 11 kW tot zelfs 22 kW. Er bestaan verschillende apps en websites voor het opzoeken en gebruiken van publieke laadstations. Zoals bvb :
- Tesla Superchargers : Tesla bouwt zijn eigen snellaadnetwerk uit. De uitrol gebeurt de laatste maanden in een recordtempo. En als je hun plannen op hun website bekijkt zie je dat er in België 3 snelladers zullen zijn. Eentje in Nivelles (die bestaat al), eentje in Aartselaar bij hun Service Center en een laatste in de omgeving van Gent. Verder zijn ook alle inkomende routes naar België gedekt met Metz, Reims, Urmond en eentje nabij Keulen. Ook de vakantieroutes richting Frankrijk, Spanje en Italië krijgen een uitgebreide dekking
Verder moet je ook in je achterhoofd houden dat je ‘s ochtends met een volle batterij vertrekt en dus elke dag een minimum rijbereik van +- 400 km kan hebben. Ik heb meer angst om zonder benzine te vallen, dan zonder elektriciteit, want benzinestations zijn niet zo druk bezaaid.
Tesla’s top service
Ik mag dan geen ervaring hebben met premium auto merken. Ik was voorheen een Volkswagen en Opel rijder en heb menig frustratie gehad in de Opel garage. Maar wat ik bij Tesla ervaar is ongezien. Die mensen staan altijd klaar voor je vragen. Er worden nooit vragen gesteld of iets in garantie hersteld moet worden of niet. Het is altijd duidelijk hoeveel een onderhoudsbeurt je gaat kosten. Je auto wordt ook vanop afstand opgevolgd. Als je dus een foutboodschap krijgt kan je inbellen. Dan kan een operator vanop afstand nagaan wat er misloopt en indien nodig een sleepdienst bellen. Verder wordt je auto ook uitstekend opgevolgd door het Service Center. Ze houden rekening met herstellingen die in het verleden zijn gebeurd en volgen alles heel goed op.
Tesla’s Apps
Tesla heeft apps voor Android en IOS ontwikkeld. Daarmee kan je je wagen van op afstand monitoren en enkele functies bedienen. Je kan er de status mee bekijken, de auto vergrendelen of ontgrendelen, dakraam kantelen, toeteren, lichtsignaal geven, airco instellen, kijken of hij nog oplaadt en zien waar hij staat.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Verder zijn er nog wel developpers die hun eigen applicaties ontwikkeld hebben:
- Een Google Chrome plugin
- Visible Tesla : Een Java based applicatie
- Een door derden ontwikkelde windows phone app
En waarschijnlijk vergeet ik er nog een paar.
Software updates
Een Tesla Model S verandert constant door de software updates die hij krijgt. Er komen opties bij, zoals, hill assist, verbeterde navigatie, locatie gebaseerde hoogteregeling, locatie gebaseerde laadsnelheid beperking. Allemaal dingen die er niet opzaten toen ik hem kocht, maar die doorheen de tijd als functionaliteit zijn bijgevoegd.
Conclusie
Na 9 maanden ben ik nog altijd enorm tevreden over mijn aankoop. De wagen is top, de service is top en de uitrol van Superchargers loopt (eindelijk) van een leien dakje. En ik heb net nog vernomen dat de uitrol van de langverwachte versie 6 update ook net begonnen is. De early adopter fase begint af te lopen en de tripjes naar het buitenland zullen alleen maar gemakkelijker worden. De Tesla Model S is nu wel helemaal klaar voor het grote publiek.